01.Sep.2016 - 25.Aug.2017
  • Udstilling

En rigtig dansk familie

Danmarks Radio

Statens Museum for Kunst

Kunsthal Aarhus

Gillian Wearing

I et unikt samarbejde ønsker DR, Statens Museum for Kunst (SMK) og Kunsthal Aarhus at realisere et debatskabende projekt af den anerkendte engelske kunstner Gillian Wearing.

I 2014 registrerede Danmarks Statistik 37 forskellige børnefamilieformer i Danmark, hvor alle mulige kombinationer af fælles og sammenbragte børn og en eller to forældre indgår. Idéen om "Familien Danmark" er altså mere kompliceret end som så. En rigtig dansk familie sætter familien under lup og ser på, hvordan vi opfatter familien i dagens Danmark. Samtidig stiller projektet spørgsmål til, hvad er en "rigtig", en "dansk" og en "familie" egentlig for en størrelse. 

Gillian Wearing har sat sig for at finde En rigtig dansk familie gennem en landsdækkende kampagne, hvor familier fra hele Danmark kan melde sig. En dommerkomité vælger til sidst én familie, som bliver støbt og foreviget i en 1:1 bronzeskulptur.

Skulpturen En rigtig dansk familie opstilles permanent et centralt sted i København, og SMK viser en udstilling om Wearing og projektet i oktober 2017. DR har rejst rundt i landet og følger i tre tv-programmer hele processen – fra interviews med de tilmeldte familier rundt i hele Danmark over dommernes voteringer til udpegningen af vinderfamilien. Udsendelserne sendes på DR i efteråret 2017 op til afsløringen af skulpturen og åbningen af udstillingen på SMK. Under projektet bliver videooptagelser, fotos og familiernes beskrivelser af dem selv m.m. præsenteres på deres regionale kunstinstitution. 

DR har castet næsten 500 familier i følgende byer i 2016: Hillerød, Nexø, Slagelse, Næstved, Lolland, København, Aarhus, Herning, Klitmøller, Aalborg, Haderslev, Esbjerg og Odense.

Gillian Wearing (f. 1963, UK) vandt den prestigefulde Turner-pris i 1997 og har gennem hele sin karriere været dybt interesseret i familiekonstruktionen og alle de identitetsmæssige betydninger, udfordringer og forskydninger, som knytter sig til den. Wearing sætter i dette projekt fokus på familien som ramme for udvikling af identitet, selvforståelse og selvfremstilling. Hun ønsker at pege på denne almenmenneskelige erfaring og skabe et monument, der netop hylder "almindelige mennesker". Billedet ovenfor stammer fra Gillian Wearings  projekt A Real Birmingham Family fra 2014, hvor to ugifte søstre med hver deres søn blev valgt som et repræsentativt eksempel på en familie fra Birmingham.

En rigtig dansk familie er støttet og realiseret i samarbejde med Bikubenfonden, Københavns Kommune og Statens Kunstfond.

Følg En rigtig dansk familie på Facebook

Related

En rigtig dansk familie – Arrangementer med Folkeuniversitetet

I samarbejde med Folkeuniversitetet i Aalborg, Aarhus, Herning og København arrangerer Kunsthal Aarhus og En rigtig dansk familie-projektet en række aftenarrangementer med familien i centrum.

Til hvert af de tre arrangementer har vi inviteret en forfatter, en kunstfaglig og en familieforsker, som vil snakke om familien i litteraturen, i kunsten og i samfundet i dag.

Deltag i en spændende aften, hvor også publikums egne familieerfaringer og -historier bringes på

(...)

En rigtig dansk familie – nye arrangementer

ÅBNING AF 11 REGIONALE UDSTILLINGER

En rigtig dansk familie er et kunstprojekt af den engelske kunstner Gillian Wearing (f. 1963, UK), skabt i et samarbejde mellem Kunsthal Aarhus, Danmarks Radio og Statens Museum for Kunst. Gillian Wearing har sat sig for at finde ’En rigtig dansk familie’ og støbe familien i en 1:1 bronzeskulptur, som offentliggøres 12. oktober i forbindelse med åbningen af Gillian Wearings soloudstilling på Statens Museum for Kunst. (...)